Boldog az a szerzetes, aki nem találja másban gyönyörűségét és örömét, mint egyedül az Úr szent beszédeiben és műveiben, s ezekkel örömben és vigasságban Isten szeretetére indítja embertársait.

Ferences Jótékonysági Est

2017.11.13 Címkék:

A hagyományos Ferences Jótékonysági Estet a Zeneakadémián tartják, január 19-én. Harcsa Veronika és zenésztárasi az autizmussal élőkért lépnek fel a világhírű koncertterem színpadán. Igazi csemege a komolyzene kedvelőinek.

Vissza a nyitó oldalra

Szabó József atya, a ferences rend fenntartásában működő gyöngyösi Autista Segítő Központ (ASK) lelki igazgatója szerint az autizmus által érintett családok gyakran kétségbeesnek, hogy mi lesz a gyerekükkel, aki nem olyan, mint a többi. Először nem is tudják, hová forduljanak. Sajnos jóval több az autista, mint a gondozásukra szakosodott intézmények befogadóképessége, így a ferenceseknél is várólista alakult ki.

József atya szerint, a Jóisten nem teremt selejtet. Az autistának sajátos szeretetigénye van. Ezt a sajátos szeretetet pedig bizony meg kell találni. Sok ember azért viszolyog az autistáktól, mert nem akarja ezt a munkát elvégezni.

Az 1999-ben alapított ASK a gyöngyösi ferences kolostorban működik. Magyarországon ez az egyetlen olyan intézmény, amely egyszerre oktatási, nevelési és szociális feladatot lát el az autizmussal élő gyerekek és fiatalok számára. A központ négy tagintézményből áll: általános iskola, fogyatékos személyek otthona, gondozóház és a Karácsondon működő lakóotthon. „Ezek együtt biztosítják a teljes ellátást, hiszen a gyerek nemcsak napközben, hanem a nap huszonnégy órájában autista – mondta Kis Erzsébet intézményvezető.

Az ASK költségvetése minden évben jelentős hiánnyal küzd, amit a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány az adományozók pénzbeli felajánlásaiból pótol. A jótékonysági események, mint a január 19-i koncert is, jó alkalom, hogy jobban szembe tudjunk nézni az autizmus kihívásaival.

Az autizmus spektrum zavar (ASD) olyan állapot, mely az átlagostól eltérő fejlődéshez vezet. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Lehet súlyos, járulékos fogyatékosságokkal halmozott sérülés, illetve többé-kevésbé kompenzált állapot. A súlyosan érintettek egész életen át teljes ellátásra, a jó képességűek egyénileg változó támogatásra szorulnak

„Az autizmus a szakemberek szerint nem betegség, nem is gyógyítható, vagyis csak az egyénre szabott fejlesztés, az időben megkapott gondozás hozhat javulást” – mutatott rá Kis Erzsébet intézményvezető.

Harcsa Veronika, a sokoldalú zenei érdeklődésű énekesnő a koncert első felében legújabb partnerével, a hárfaművész Razvaljajeva Anasztáziával lép színpadra, míg a második felvonásban legszorosabb zenei alkotótársával, Gyémánt Bálinttal adnak elő régi és új dalokat. A hárfa-ének duó a 2018-ban éppen száz éve elhunyt Claude Debussy legszebb dalait öltözteti új köntösbe. A formákkal folyton merészen kísérletező Debussy Paul Verlaine és más költők verseire írt műveit a zeneszerzőhöz méltó bátorsággal és újító szándékkal hangszerelte át a két fiatal zenész. A hárfa légiessége és a sotto voce, vagyis a klasszikusnál halkabb énektechnika új oldalát mutatja meg a jól ismert daloknak. A koncert második felében Harcsa Veronika és a jazzgitár-virtuóz Gyémánt Bálint saját kompozíciókon és feldolgozásokon keresztül mutatja be, milyen sok rétegében fonódik össze a klasszikus zene és a jazz, az improvizáció barokk zenéig visszanyúló múltjától a klasszikus zene kortárs jazzben játszott kétségbevonhatatlan szerepéig.

Harcsa Veronika (ének); Gyémánt Bálint (gitár); Razvaljajeva Anasztázia (hárfa)
Az est védnöke: Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége

 

Jegyek a Zeneakadémián már kaphatóak:

http://zeneakademia.jegy.hu/program/harcsa-veronika-es-zenesztarsai-ferences-jotekonysagi-est-az-autizmussal-elokert-85855/403666

Rendező: Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány, Zeneakadémia Koncertközpont

Jegyár: 1 400, 2 100, 3 500, 4 900, 5 600 Ft

 

Hozzászólások lezárva.