Isten Fia szegénnyé lett értünk.

Támogatások

Assisi Szent Ferenc a rendi Regulában szigorú követelményként állítja a testvérek elé a szegénységet, a tulajdontól való tartózkodást. Éppen ezért a ferencesek sohasem saját maguk számára kérik a jólelkű adományozók támogató partnerségét.

Rendkívüli gyűjtés Kárpátaljának

 
A ferencesek 25 éve működnek kint Kárpátalján egy rendházzal és négy testvérrel. Az elmúlt negyedszázad alatt sokszor tudtak segíteni a kárpátaljai rászorulókon. “Panírozd be ezeket!”, Magyar Gergely nagyszőlősi ferences házfőnök felhívása és kérése
 
 
 
 

Assisi Szent Ferenc a rendi Regulában szigorú követelményként állítja a testvérek elé a szegénységet, a tulajdontól való tartózkodást.  Éppen ezért a ferencesek sohasem saját maguk számára kérik a jólelkű adományozók támogató partnerségét. Az ilyen jellegű adományok teljes egészében, 100%-ban a Rend társadalmi feladatainak ellátására kerülnek felhasználásra – lelkipásztorkodásra, közösségépítésre, oktatásra-nevelésre, szociális segítségnyújtásra, kulturális örökségvédelemre. Az így befolyt összegekből a ferencesek személyi és működési költségeire egyáltalán nem fordítunk. Az egyes támogatások felhasználásáról az adott ügyek kapcsán rendszeres időközönként beszámolunk.

 

 

Autista Segítő Központ

Magyarországon, egyedülálló módon, immár több mint 10 éve, a Ferences Rend által fenntartott gyöngyösi Autista Segítő Központ biztosítja azt a komplex fejlesztést és támogatást, amely magában foglalja az iskolai oktatást, a gyermekotthont, a felnőttek átmeneti otthonát és lakóotthonát valamint a foglalkoztatást is. A központban ellátást kapó gyermekek és felnőttek az év nagyobb részét az intézmény falai között töltik. Az ASK egyszerre próbálja a szakmai fejlesztést és az otthon melegét nyújtani ezeknek az embereknek, ami sokszor nem könnyű feladat. Fontos megérteni, hogy az autizmus specifikus fejlesztés eszköz és humán erőforrás igényes feladat.  Ezért kérjük, hogy támogassa adója 1+1%-val az intézmény alapítványát az Autisták Egyenlő Esélyeiért Alapítványt. Amelynek a rendelkező nyilatkozata itt található megÖnnek csak egy szám, gondozottainknak a jövőt jelenti.  Sok kicsi sokra megy elven, nagy összefogással, sokaknak segíthet! Az intézményről bővebb információt az forras@ferencesek.hu címen tudhat meg.

Autizmus

Az autizmus napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte 67 millió embert érint, hazánkban pedig 100.000 autizmussal élő ember van. Ez azt jelenti, hogy ha a családtagokat is hozzávesszük, akkor a magyar lakosságnak körülbelül 2%-ról beszélhetünk.

Szakemberek szerint ez a leggyorsabban növekvő létszámú fogyatékossági csoport a világon: minden évben több gyereket diagnosztizálnak világszerte autizmussal, mint cukorbetegséggel, rákkal és AIDS-szel együttvéve.

Mi az autizmus?

Olyan állapot vagy másképpen fogyatékosság, mely eltérő idegrendszeri fejlődéshez vezet. A napjainkban használt hivatalos kifejezés: Autizmus Spektrum Zavar. A kifejezésben a spektrum szó arra utal, hogy az autizmusnak számtalan megjelenési formája van. Az autizmus viselkedési tünetekben nyilvánul meg, a tünetek leggyakrabban 2-3 éves kor körül válnak nyilvánvalóvá.

Gyógyítható-e az autizmus?

A tudomány pillanatnyi állása szerint az autizmus nem gyógyítható. Létezik azonban sokféle fejlesztési mód, amivel az autista emberek élete megkönnyíthető a képességeik pedig fejleszthetőek. Az autista embereknek részben autizmus specifikus intézményrendszerre, másrészt toleranciára, elfogadásra van szükségük. Mai ismereteink szerint az autista emberek életminőségének javítására az egyetlen út az egész életen át tartó autizmus specifikus fejlesztés, az evidencia alapú terápiák használata, a strukturált protektív környezet biztosítása.